U bent hier:HomeNieuwsDaktuinen voor nieuwe Raadhuisplein Drachten

Nieuws

Daktuinen voor nieuwe Raadhuisplein Drachten

29 november 2013 - Groene leefomgeving extra belangrijk in binnenstad

Het nieuwe woon- en winkelcentrum Raadhuisplein, één van de grootste actuele bouwprojecten in Noord-Nederland, wordt momenteel voorzien van dakbegroeiing. Met het aanbrengen van de groendaken hebben alle bewoners van de 190 woningen aan het plein een groen uitzicht. Het systeem is ontwikkeld door het internationale bedrijf Optigroen. De uitvoering is in handen van hoveniersbedrijf Frisia Bergum, dat is gespecialiseerd in onder andere duurzame groenprojecten.

 

“Kwaliteit van de openbare ruimte is voor de gemeente Smallingerland erg belangrijk”, aldus wethouder en eerste loco burgemeester Nieske Ketelaar. Zij is portefeuillehouder van onder meer ruimte en wonen, dorps- en wijkgericht werken en leefbaarheid. “Voor het gebied rondom het Raadhuisplein kiezen we daar met nadruk voor. Het is goed om te zien dat ook de private delen van de nieuwe omgeving op deze manier extra kwaliteit krijgen." Haar collega-wethouder Marjan van der Aart, die onder andere verkeer en vervoer en openbare werken in portefeuille heeft, benadrukt het belang van groen in bewoonde gebieden. “Een groene leefomgeving is voor iedereen belangrijk. Juist voor mensen die in een binnenstedelijke omgeving met weinig groen wonen, is deze invulling zo passend.”

 

Impact van groen

Naast het sociaal-maatschappelijk voordeel hebben de groene daken ook economische voordelen, zo stelt Klaas Wiersma, projectleider dak- en gevelbegroeiing van Frisa Bergum. “Groene daken houden een hoog percentage regenwater vast, wat kan leiden tot besparingen bij de aanleg van de riolering en de waterzuivering. Verder heeft een begroeid dak een isolerende werking. Het is warmer in de winter en koeler in de zomer. Dat scheelt in stookkosten en in het gebruik van de airco. Ook de levensduur van de dakbedekking verdubbeld door toepassing van een groendak.” Wiersma benadrukt de relatie tussen ‘groen’ en de waardering van mensen voor hun leefomgeving. “Bij de waardering van je leefomgeving spelen diverse factoren een rol. Denk aan de aanwezigheid van voorzieningen zoals winkels, scholen en openbaar vervoer, aan de veiligheid, de luchtkwaliteit en de conditie van parken en straten en aan sociale kenmerken, waaronder de sfeer in de buurt. Maar wat voor de één belangrijk is, is voor een ander soms minder relevant. Toch is er bij die verschillende belevingen één bindende factor: de impact van groen. Onderzoek leert dat mensen die in een groene omgeving wonen zich gezonder voelen. Uitzicht op natuur of verblijf in de natuur heeft positieve invloed op je stemming en concentratie. “

 

De herontwikkeling van het Raadhuisplein bestaat uit het realiseren van een ondergrondse parkeergarage voor 700 auto's, 21.000 m2 commerciële ruimte en 190 woningen. Het grootste gedeelte van de nieuwbouw is begin 2014 klaar. In de tweede fase (vanaf 2014) wordt het laatste deel van de parkeergarage en de laatste nieuwbouw gerealiseerd. De totale herontwikkeling is dan volgens planning begin 2016 klaar.

 

Wilt u meer weten over de installatie van de groendekken? Neem dan contact op de Klaas Wiersma, projectleider dak- en gevelbegroeiing Frisia Bergum: 06 – 513 523 64 k.wiersma@frisiabergum.nl.

 

Lees ook de laatste Breeduit. Dit staat op pagina 6.

 

Nieuwe fase in het masterplan Raadhuisplein: het aanbrengen van dakbegroeiing. Onder toeziend oog van de wethouders Nieske Ketelaar en Marjan van der Aart van Smallingerland, Rob Steltenpöhl, technisch adviseur Optigroen, Gert Paul Bonhof, projectleider bouwbedrijf Koopmans TBI, architect Bart Mispelblom Beyer en Klaas Wiersma, directeur Frisia Bergum.

Nieuwsbrief

Periodiek informeren de gemeente Smallingerland, WEBSCON en Koopmans Bouwgroep u met een nieuwsbrief over de voortgang van het project. Download hier de laatste editie (pdf).

 

 

Bekijk de nieuwe impressies